La vie en France: Partie 2



Salut!


Tervetuloa Elämä Ranskassa-juttunurkkaan, jossa tänään käsitellään ranskalaista supermarket-elämystä, kun sehän varmasti kaikkia onkin mietityttänyt eniten. Se ei tosin kamalasti eroa suomalaisesta vastineestaan, mutta nälän kaivaessa kuoppaa vatsanpohjaan ja kaikkien lempiruokien ainesosien jäätyä Suomeen alkaa sitä vähitellen huomata, mistä kiikastaa. 
Hypätäänpä siis suoraan aiheeseen:


Ranskalainen ruokakauppa


1. Kasvisruoka-vaihtoehdot ovat vähissä


Ranskalaiset elävät pohjoismaisia vastineitaan hieman jäljessä ja vasta viime vuosina maassa on alettu pohtimaan ihan valtiollisella tasolla, mistä ruoka tulee, pitäisikö sen olla terveellistä ja kuinka monta lakia pitää säätää aiheesta. Normaali väestö on sen sijaan seuraamassa yleistä terveellisyys-/ekologisuustrendiä, mutta tämä ei ole vielä yltänyt kauppojen hyllyille. Josset ole valmis tekemään kasvisruokaa itse alusta alkaen, voi valmistapauksia joutua hakemaan hyllyiltä hyvän aikaa. Ne ovat usein hyvin piilotettuja taikka vastassa on erittäin pieni valikoima. RIP pinaattilettu-haaveet.


2. Pakkaukset usein haitallisia ympäristölle


Vaikka äsken sanoin, että Ranskassa vasta eletään kasvisruuan murrosta, he ovat keksineet hyvän tavan vastata kysyntään. Fake it until you make it. Tämä tarkoittaa muun muassa niitä surullisen kuuluisia valmiiksileikattuja kurkunviipaleita muovirasiassa, valmiiksi raastettua porkkanaa toisessa tai monikerroksia paketointiyrityksiä. Monet muovipakkaukset myös vuorataan pahvilla, ihan vain näön vuoksi. Onneksi kierrätys sentään toimii, mutta se onkin toinen aihe.


3. Paistopisteet


Vastaleivotut patongit ovat täällä suuressa suosiossa ja usein ne haetaan yksittäisistä leipomoista. Siksi leipäosasto lähikaupassani onkin hieman antiklimaattinen. Tavallisen paahtoleivän, patongin ja muutaman leivonnaisen lisäksi osasto suorastaan kalpenee suomalaisen vertaisensa rinnalla.


4. Jugurtit, rahkat, raejuusto, missä olette?


Älkääkä nyt vain käsittäkö väärin. Kyllä täältä jugurtteja löytyy. Jonkin verran. 


5.  Nutella


Sitä on kaikkialla. Varmaan jokaisessa hyllyvälikössä on pieni standi Nutellalle eikä niitä voi välttää. Sitä löytyy leipien vierestä, karkkihyllyltä, kananmunien läheisyydestä ja ties mistä. Terveelliset elämäntavat ovatkin näköjään saavutettavissa vain ninjailulla niiden ohi.


6. Alkoholia enemmän kuin pienessä Alkossa


Ruokakaupasta löytyy alkoholia monessa muodossa (viiniä, siideriä, kaljaa, vodkaa) ja monesti vain kahden suklaalevyn hinnalla. Usein osasto löytyy kaupan takaseinältä ja valikoimaa riittää illalle kuin illalle. Jos Ranskaan pääsisi yhtä helposti kuin Viroon, saattaisi monet tehdä alkoholiostoksensa täällä.


7. Kassat


Lähikaupassani ei ole kassojen läheisyydessä paikkaa koreille (kärryjä olen nähnyt vain hypermarketeissa) ja ihmiset jättävät tuloksena niitä minne sattuu, välimättä onko se kulkuväylällä vai ei. Muovipusseja ei ole tarjolla välttämättä ollenkaan, miksi mukana pitääkin olla oma kauppakassi tai sitä joutuu ostamaan uuden tilalle (nimimerkillä omistan niitä tällä hetkellä viisi). Kassahihnat ovat lyhyitä, eikä tilaa pakkaamiselle erikseen ole, joten ensin sitä saa asettaa otsasuoni koholla tavarat hihnalle, tervehtiä kassahenkilökuntaa, pakata samaa tahtia kuin myyjä piippailee ja oltava valmiina maksamaan kun viimeinen tuote on piipattu. Ja auta armias, kuinka suomalainen sielu kärsii, jossei ole saanut pakkaamista valmiiksi ennen maksamista ja muu jono joutuu odottamaan, että minä ja kauppakassini poistumme valtaamasta puolikkaalle ihmiselle suunniteltua pakkaustilaa. SOS.


Pictures of the week:





Yhden keikan nainen 


Leffailta 




Sadepäivä





Lenkillä


Metsän pieniä salaisuuksia

Hyvää viikkoa kaikille!

Kommentit

Suositut tekstit