La vie en France: Partie 3



Bonjour!


Tervetuloa takaisin Elämä Ranskassa-sarjan kolmanteen osaan. Tässä osassa haluan avata hieman ranskalaisten vapaa-ajan toimintaa erityisesti täällä Brestissä. Kaupunkina Brest on pieni Pariisiin verrattuna, missä menoa ja meininkiä löytyy 24/7, mutta täälläkin elämä soljuu eteenpäin ja väki on löytänyt itselleen mielekästä tekemistä- ainakin näin ulkopuolisen silmin.


Arki ja vapaa-aika


1. Kaupat, ravintolat ja kahvilat sekä niiden aukioloajat


Pitkän työpäivän/koulupäivän jälkeen on välillä mukava piipahtaa ostoksilla, käydä vaatekaupoilla tai kenties käydä kupposella kahvia ystävän kanssa tai vielä parempaa, käydä Bretagnelaiseen tapaan letuilla. Tarkkana saa kuitenkin olla, sillä arkenakin kaupat menevät kiinni parhaimmillaan jo seitsemältä, viikonloppuna saattavat olla kiinni kokonaan ja kahvilat että ravintolat noudattavat ihan omia aukioloaikojaan. Vaatekaupoille halutessa täytyy olla liikkeellä aikaisin ja ravintolaan halutessa taas suomalaisittain myöhään. Netti on ystävä ja sieltä kannattaa tarkistaa ensin onko mikään auki, ennen kuin lähtee liikkeelle.


2. Viikonloppuisin monet paikat ovat kiinni


Kuten aikaisemmin kerroin, monet paikat ovat kiinni viikonloppuisin tai ainakin sulkeutuvat todella aikaisin. Yritä siinä nyt suunnitella elämää.


3. Meri tuo mahdollisuuksia


Brest on merenrantakaupunki ja monet omistavat aikaa surffailulle, purjehdukselle tai muille vettä vaativille aktiviteeteille. Yliopistot järjestävät maksullisia kursseja innokkaille ja rannalle mentäessä siellä näkee monen ikäisiä kävelemässä rannalla, treenaten vedessä märkäpuku päällä tai vain nauttimassa maisemista.


4.  Yöelämä Brestissä


Helsinkiin verrattuna yöelämä on täällä hyvin kuihtunutta ja siksi monet varmasti suuntaavatkin omiin (suurempiin) kotikaupunkeihinsa viikonlopuiksi bilettämään. Baarit ovat kalliita, klubeja on vain yksi (ja sinne on mahdotonta päästä sisään) ja bussit lakkaavat kulkemasta öisin, joten kotiin pääsee vain taksilla tai kävellen. Tämä on vielä kartoituksen alla.


5. Yhteisöllisyys


Suomalaiseen vastikkeeseensa verrattuna ranskalainen arki ja vapaa-aika on yhteisöllisempää ja kaverien että perheen kanssa vietetään enemmän aikaa. Siinä missä Suomessa talvella ihmiset käpertyvät omien kotiensa suojaan, ranskalaiset lähtevät liikkeelle. Tärkeintä on yhdessä vietetty aika ja mukaan mahtuu mummot, lapset ja kummin kaimat. 


6. Noutoruokaa joka tuutista


Meno on kuin villissä lännessä ruokalähettien huristellessa ohi motskareillaan ja pyörillään. Olen aina mieltänyt Ranskan ruokamaana, joka panostaa terveellisiin elämäntapoihin, mutta tässä pienessä opiskelijakaupungissa pitsaa virtaa koteihin ovista ja ikkunoista. Kun kerran lataat appin, se on menoa.


7. Huumeet näkyvillä


En tiedä onko syynä se, että asun opiskelijakaupungissa vai syrjäisessä kaupungissa, on huumeet silti täysin havaittavissa kaupungilla Helsinkiin verrattuna. Ihmiset polttavat pilveä ja sen ilmelä haju leijailee nenään keskustassa kävellessä. Kauppaa käydään päivänvalossa ja niiden käyttämisestä puhutaan avoimesti, mikä järkyttää tätä lintukodossa asunutta. En sanoisi, että kaupungissa olisi huumeongelma, mutta toiminta on näkyvämpää.


Pictures of the week:


Kanervataivas


 
Cuties


THE HILLS ARE ALIVEEE!


Boharin mylly


400 vuotta vanha kappeli


Hyvää viikonloppua!

Kommentit

Suositut tekstit