Partout dans le monde



Salut!


Aina kun kuulee jonkun lähtevän vaihtoon, sitä kuvittelee tämän oppivan kaiken paikallisesta kulttuurista, tavoista ja elämäntyylistä. Kyllä, niin minäkin ajattelin ennen lähtöäni tänne. Onneksi silmäni avautuivat.


Opin paljon muutakin.


Viime perjantaina vietimme kiinalaista uutta vuotta. Ranskassa. Meitä oli yli kymmenen henkeä, kaikki eri maista ja kulttuureista, yhdessä syömässä luokkatoverien tekemää kiinalaista ruokaa, katsomassa kiinalaista uuden vuoden-ohjelmaa ja kuuntelemassa tarinoita heidän kulttuuristaan. 


En ollut koskaan ennen nähnyt mitään vastaavaa kuin tv-ohjelma, joka meille näytettiin. Nelituntisen ohjelman aikana syntyi tunne, kuin koko Kiina olisi palkattu esiintymään siinä. Oli tanssia, esityksiä, uintia ja haastatteluja sekä maisemakuvia ympäri Kiinaa. Jopa Jackie Chan oli mukana laulamassa perinteisessä kiinalaisessa puvussa.


Kun lähdin Ranskaan, hahmotin seisovani seikkailun edessä. En tajunnut, mitä kaikkea muutakin tulisi opittua ja koettua. Täällä ollessa olen viettänyt meksikolaista itsenäisyyspäivää, syönyt italialaisia aterioita, kuunnellut enemmän espanjalaista musiikkia kuin koskaan ennen koko elämäni aikana, järjestänyt Suomen itsenäisyyspäivä-illallisen ja nyt kokenut kiinalaisen uuden vuoden.


Tiedän paljon asioita, joita en ennen tiennyt. En tiennyt, että Jackie Chan on todella hyvä laulaja. En tiennyt, että meksikolaiset kantavat chilimaustetta mukanaan kaikkialle. En ollut koskaan maistanut raclettea. Saatikka viettänyt kiinalaista uutta vuotta.


Jos joku kysyy, mikä vaihdossa on parasta, niin se on tämä. Olen sulatusuunissa monien muiden kulttuurien kanssa ja me kaikki jaamme halun oppia enemmän toisistamme. "In Spain", "in Finland", "in Ireland" alkavat lauseet usein, kun vertailemme kulttuureita toisiimme. Vitsiäkin heitetään minkä kerkeää.


"Matkustan ympäri maailmaa, laukussa leipää ja piimää vaan, jos mua hiukkasen onnistaa niin uuden ystävän saan. Kun sanon moi, hän sanoo:

ciao, hola, hello, nǐ hǎo, bonjour.


Ja mikäs sen parempaa.


Pictures of the week:


Kaunis aamu rumalla ostarilla


Kiinalainen uusi vuosi <3


Kommentit

Suositut tekstit