La vie en France: Partie 1



Salut!


Näin muutaman kuukauden ranskalaisten elämää sivusta seuranneena voisin jo sanoa tunnistavani toistuvia käytösmalleja heidän arjessaan. Osaa olenkin jo avannut täällä omasta arjesta kertoessani, mutta ehkä pieni tarkennus voisi valottaa teille kotimaahankin, millaista elämä Bretagnessa todellisuudessa on. Vaikka kuvat kertovat enemmän kuin tuhat sanaa, on monessa Instagram-kuvassakin silti kuvan saatteena teksti. Selityksiä siis kaipaillaan varmasti tännekin kuvien kaveriksi.

Tässä moniosaisessa ja erittäin epäsäännöllisesti päivittyvässä sarjassa haluaisinkin valottaa hieman, kuinka asiat täällä hoituvat vai kenties hoituvatko ollenkaan. Jaoin aihepiirit erikseen koulun, kodin, kaupassa käymisen ja vapaa-ajan kesken, sillä niistä kaikista löytyy omat kommervenkkinsä ja "salaisuutensa". Näistä jokaisesta kerron  seitsemän asiaa, jotka ovat pistäneet silmään tai muuten hämmästyttäneet minua täällä asustellessa. Tarkoitus ei siis ole osoittaa, että onko ranskalainen elämäntapa huonompi vai parempi, siihen en ota kantaa, vaan ihmetellä miten se elämä voikaan olla ERILAISTA. Pidemmittä puheitta, tervetuloa ensimmäiseen Elämä Ranskassa-juttunurkkaan!


Tässä osassa keskitytään ranskalaiseen asumiseen.


1. Asunnot ovat pienempiä/ahtaampia kuin Suomessa


Ranskalaiset asunnot eivät ole pohjoismaalaiseen tapaan rakennettu avariksi akvaarioiksi, sillä usein ne ovat rakennettu vanhojen (siis todella vanhojen) asuntojen keskelle, etenkin keskustoissa, missä tilaa on erittäin rajallisesti. Yleistä on etenkin Pariisissa, että suurin osa sekä vanhoista että uudemmista asunnoista eivät ole tilaihmeitä, mutta näin on myös tuppukylä Brestissä. Etenkin vanhemmat asunnot ovat hyvin ahtaita ja tilaratkaisut niissä vähintäänkin innovatiivisia. Innovatiivisuudesta esimerkkinä oman, vähän uudemman, asuntoni ulko-ovelta sisääntulijaa tervehtii heti ensimmäiseksi  pyykinpesukone ja kuivausrumpu. Estetiikasta en niin tiedä, mutta ainakin näen heti kotiin tullessa, onko koneet vapaana.


2. Lavuaarien puute/outo sijoittelu


En tiedä kenen mielestä on hyvä idea, että ensin rakennetaan huone pelkästään käsienpesulle ja sitten sen huoneen sisään erillinen huone, missä on pelkkä WC-pytty. Ehkä tämä myös on ranskalaista innovaatiota, mistä en ole vielä päässyt jyvälle. Tästäkin ratkaisusta olen nähnyt useita variaatioita riippuen asunnon koosta ja omassa asunnossani rakentajat ovat unohtaneet rakentaa ensimmäisen huoneen, joten asuntoni vessa on pelkkä huone, jossa on ainoastaan pytty eikä muuta. Käsienpesu tuleekin siis hoitaa joko keittiössä tai kylpyhuoneissa eli hygieniasta huolehtivien elämä ei ole täällä aivan yksinkertaista. Tämä ratkaisu ei ole se kaikkein yleisin, ovat kämppäkaveritkin ilmoittaneet ihmetellessään lavuaarien sijaintia. Kaikkeen tosin tottuu ja soluni tahmatassutkin ovat oppineet pesemään kätensä keittiön lavuaarissa.


3. Talon lämmittäminen


Ranskassa kolmilasisten ikkunoiden käsitys on tuntematon ja monissa asunnoissa minua ja ulkomaailmaa erottaa vain yksi ohut kerros lasia. Tämä ei olisi kesällä ongelma eikä mikään, mutta näin syksyn ja talven tullen kolea ilma tunkee väkisin läpi ikkunoista, viilettäen ympäri asuntoa. Välillä olo on ollut kuin tuulitunnelissa ja myrskyinen syksy ei ole tätä tilannetta erityisesti helpottanut. Usein täytyykin pitää sukat jalassa, ettei varpaita palele ja ainakin omaa patteriani pidän päällä huoneessani ympäri vuorokauden. 


4. Keittiössä ei ole kuivauskaappia


Meidän matalassa majassamme ei valitettavasti ole astianpesukonetta, vaikka sille löytyisikin paikka uunin viereisestä tyhjästä kolosta. Sen sijaaan käsintiskaus on tullut erittäin tutuksi, mutta sen lisäksi elämä ilman kuivauskaappia on osoittautunut hyvin hankalaksi. Ilman sitä, talon jo rajoitetut laskutilat ovat täyttyneet neljän hengen kuivuvilla tiskeillä, ties mikä riepu niiden alla toimittamassa kuivaajan virkaa. Suomalaiskeksintö olisi kovin toivottu ja tervetullut ainakin meidän majaamme.


5. Pyykkäys


Kuten aiemmin mainitsin, pyykinpesukone ja kuivaaja sijaitsevat asunnossani eteisessä. Kaikilla ei kuitenkaan ole kuivausrumpua (yllätys, yllätys) ja siksi pyykinkuivaus onkin hankalaa sisällä etenkin talvisin. Tämä johtuu sisällä vallitsevasta kolean kosteasta ilmasta (tullut sisään niistä hyvin eristetyistä ikkunoista), joka pitää pyykit jatkuvasti hieman kosteina. Monet ranskalaiset ripustavatkin pyykkinsä ikkunasta ulos tai pystyttävät telineen parvekkeelleen, satoi tai paistoi. Sisällä vältytään pyykkitelineiden siirtelyltä sekä märästä pyykistä valumasta pitkin lattioita ja ulkona tuulisella säällä vaatteet kuivuvat alta aika yksikön. Tämä kuivaustyyli sopii myös ahtaimpiikin asuntoihin, missä tila on kortilla ja täällä kaupungilla kävellessä monien ikkunoita koristaakin itsetehty pyykkiteline-häkelmä täynnä pyykkejä. 


6. Hissit


Asun monien opiskelijoiden tavoin kerrostalossa ja olen huomannut hissien täällä olevan todella pieniä. Ne ovat asuinrakennuksissa usein yhdelle tai kahdelle hengelle tarkoitettuja eikä tänne muuttaessani minulla mahtunut omaan hissiin kuin minä itse ja yksi matkalaukku ja toisen jouduin hakemaan perästä. Hissit myös puhuvat mielellään kuten naapurinikin ja ovat pois käytöstä usein kaikkien iloksi.


7. Elämän äänet


Elämä ranskalaisessa kerrostalossa on ääniä täynnä. Hississä ihmiset tervehtivät ja haluavat kertoa kuulumisia, ovet pidetään auki naapureille eivätkä kaikki lukitse edes ulko-oviaan. Seinät on tehty omassa asunnossani kartongista, joten naapureille voi melkein puhua jo olohuoneesta käsin halutessani. Aamuisin ihmiset heräävät kukonlaulun aikaan ja kiiruhtavat lähileipomon kautta töihin tai kouluun. He ovat liikkeellä suurimman osan päivästä ja vasta illasta asettuvat aloilleen. Juhlia pidetään alituiseen ja ihmiset illastavat usein yhdessä tuttaviensa kanssa iltamyöhään. Elämä täällä on yhteisöllisempää ja läheisempää kuin kotimaassa ja aikataulu tuntuu venyvän pikkutunneille asti usein arkenakin. Monesti ranskalaiset syövätkin siihen aikaan kun suomalaiset menevät nukkumaan, mutta siitä lisää myöhemmin.


Pictures of the week:

Auringonlasku 

Näin meillä marraskuussa




Metsäretki


Uusi kaveri


Aamunsarastus


Koko viikko yhdessä kuvassa


À la semaine prochaine!

Kommentit

Suositut tekstit